Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Προβληματίζει η πτωματική δίκη - σύνοδος στα Τίρανα.



Πτωματική σύνοδος ή πτωματική δίκη είναι όρος που δόθηκε στην μεταθανάτια εκκλησιαστική δίκη του Πάπα Φορμόζου, που διεξήχθη στην Βασιλική του Αγίου Ιωάννη Λατερανού στη Ρώμη κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 897.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα Τίρανα σήμερα με την δίκη του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Ακόμη και τότε, δηλαδή το 897 μΧ.,  η Πτωματική Σύνοδος θεωρήθηκε και θεωρείται ότι είχε υποκινηθεί πολιτικά, πόσο μάλλον αυτό που συμβαίνει στα Τίρανα σήμερα.

Αυτή η απεχθής διαδικασία καταδικάστηκε ιστορικά και δεν συναντάται μετέπειτα, αφού το μακάβριο θέαμα έστρεψε την κοινή γνώμη της Ρώμης εναντίον του τότε Πάπα της Ρώμης Στέφανου ΣΤ΄.

Ιστορικά αναφέρω ότι δημόσια εξέγερση οδήγησε στην εκθρόνιση, τη φυλάκιση του τότε Πάπα Στεφάνου και ενώ ήταν στη φυλακή, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 897, στραγγαλίσθηκε. Επίσης, το Νοέμβριο του 897, ο Πάπας Θεόδωρος Β΄ (897) συγκάλεσε σύνοδο, η οποία ακύρωσε την Πτωματική Σύνοδο, αποκατέστησε τον Φορμόζο και διέταξε να ξαναταφεί στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου με παπικά άμφια.

Πρέπει η μεταθανάτια δίκη των Τιράνων, ο τρόπος που σκοτώθηκε ο Κ. Κατσίφας (με πρωτόγνωρη κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων) και η άμεση καταδίκη του Βορειοηπειρώτη από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Ράμα να προβληματίσει την Αθήνα.

Προβληματίζει σίγουρα τον σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη όχι μόνο οι πράξεις της Αλβανικής Κυβέρνησης, αλλά και το γεγονός ότι η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση πριν λίγο καιρό, μερικούς μήνες πριν, διατείνονταν πως είναι κοντά στο να έλθει σε συμφωνία με αυτήν την Κυβέρνηση που πράττει αυτά στην Αλβανία.  

Γιώργος Τασκασαπλίδης


Διαβάστεπερισσότερα εδώ για την πτωματική σύνοδο.