Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Χωρίς “στέγη” οι φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά! Που πάνε τα λεφτά;


Στον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για το τρέχων ακαδημαϊκό έτος, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, υπήρχε αρχικά πρόβλεψη για την χορήγηση σε φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα, εξήντα (60) κλίνων, οι οποίες θα δημοπρατούνταν και εν δυνάμει κάποιος ή κάποιοι ιδιώτες θα αναλάμβαναν να στεγάσουν εξήντα (60) φοιτητές για περίπου 8 μήνες (όσο περίπου διαρκεί και ένα ακαδ. έτος). Κάθε κλίνη χρηματικά κοστολογείται περίπου σε 1000 ευρώ ετησίως (8 μήνες). 

Πολλοί φοιτητές λόγω της οικονομικής κρίσης και ειδικά στα επαρχιακά Ιδρύματα, ζητούν μεταγραφές ή εγκαταλείπουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους, οπότε η χορήγηση στέγης γι' αυτούς τους φοιτητές (με χαμηλή οικονομική στάθμη) είναι πολύ σημαντική για να παραμείνουν στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και στην Καστοριά εν προκειμένω. Μεγάλο ποσοστό φοιτητών που φεύγουν γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, πιθανόν δεν θα εγκατέλειπε το ΤΕΙ αν τους χορηγούνταν αυτή η βοήθεια και όσοι δικαιούνται μεταγραφής ενδεχομένως να μην έφευγαν, διότι δεν είναι καθόλου βέβαιο αν τέτοια βοήθεια θα την λάβουν στο άλλο ίδρυμα που τους υποδέχεται. 

Παρόλα αυτά, τα κονδύλια αυτά δεν αξιοποιήθηκαν ακόμη (και μάλλον δεν θα αξιοποιηθούν), ώστε να στεγαστούν φέτος οι οικονομικά ασθενέστεροι φοιτητές και φυσικά όταν κάποια κονδύλια δεν απορροφώνται με τον ένα τρόπο, τότε απορροφώνται με τον άλλο! Δηλαδή, τα χρήματα εντέλει συνήθως διοχετεύονται αλλού και όχι για τον αρχικό και κύριο σκοπό τους.

Ποτέ η Καστοριά δεν διέθεσε δωρεάν κλίνες στους φοιτητές της, όπως απεναντίας κάνει επί παραδείγματι η Κοζάνη (που έχει επιπλέον και φοιτητικές εστίες και έτσι πρέπει) και είναι εμφανές πως κάποιοι αδιαφορούν ή “σαμποτάρουν” αυτήν την διαδικασία, ειδικά στην Καστοριά.

Ίσως αν ψάξουμε που πάνε φέτος αυτά τα λεφτά (γιατί πολλές φορές μάλλον δεν υπήρχε καν πρόβλεψη ούτε στον προϋπολογισμό του ΤΕΙ γι' αυτό το θέμα) να βρούμε και ποιοι είναι αυτοί που συναινούν ή ¨σαμποτάρουν” ή πρωταγωνιστούν (πέρα από την ανώτερη διοίκηση του ΤΕΙ που προφανώς αδιαφορεί) σε αυτή την μέγιστη ηθική και κοινωνική αναλγησία εις βάρος φτωχών φοιτητών, αλλά και του ιδίου του Ιδρύματος.