Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Ο σύγχρονος άνθρωπος και ειδικά ο Έλληνας, ζει την απόλυτη φορολογική σκλαβιά.

Μελετώντας την ιστορία αλλά και τις (θρησκευτικές) γραφές, θα διαπιστώσει κάποιος ότι η μέγιστη φορολογία προς τους πολίτες, αγρότες, διαμένοντες σε μια χώρα, ήταν η δεκάτη (ήτοι το 10 τοις εκατό του εισοδήματος - παραγωγής τους). Την δεκάτη είχαν επίσης και οι θρησκείες, οι Ρωμαίοι, δεκάτη είχε και το Ελληνικό Κράτος ως το 1880. Θεωρούνταν δηλαδή η δεκάτη το δίκαιο και μέγιστο που οφείλει να αποδώσει κάποιος στο κράτος ή την επικρατούσα θρησκεία (που πολλές φορές ήταν και το Κράτος).
Με την σκοπιά του σήμερα, πολλοί θεωρούν τα τότε καθεστώτα σκληρά και αδυσώπητα. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, τουλάχιστον στον τομέα της φορολογίας.
Οι αντίστοιχοι φόροι σήμερα είναι απίστευτα μεγαλύτεροι. Ανάλογα με το εισόδημα μας, όλοι πληρώνουμε από 20 ως και 45 τοις εκατό. Αλλά και όταν αγοράζουμε κάτι, πληρώνουμε Φ.Π.Α. (24%). Επιπλέον στα καύσιμα ο φόρος είναι πάνω από την αξία του καυσίμου (και το καύσιμο κίνησης και θέρμανσης είναι απαραίτητο στο σύγχρονο άνθρωπο). Επίσης στην αγορά νέου αυτοκινήτου υφίσταται επιπλέον φόρος - φορολογία και μην ξεχνάμε έκτακτους φόρους τύπου ΕΝΦΙΑ κτλ.
Αν ήταν τότε 10 ή 20 τοις εκατό η φορολογία (για κράτος και θρησκεία), τώρα είναι σίγουρα πάνω από το 50* και φτάνει ως και το 70 - 80 τοις εκατό (στους πολίτες που δεν φοροαποφεύγουν και παράγουν εισόδημα).
Δηλαδή αναλογικά σήμερα ζούμε την απόλυτη φορολογική σκλαβιά. Αν μας έβλεπαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας ή γενικά οι αρχαίοι άνθρωποι, θα μας θεωρούσαν δούλους και το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα ως το πλέον βάναυσο, δυσβάσταχτο και αδυσώπητο φορολογικά.
Βεβαίως τότε και για να βλέπουμε σφαιρικά τις καταστάσεις, το κράτος δεν παρείχε δωρεάν υγεία, εκπαίδευση και δεν υπήρχε κράτος πρόνοιας υπέρ των αδυνάτων, γερόντων - συνταξιούχων, ανέργων κτλ. Αλλά και πάλι, τα περισσότερα από αυτά ήδη τα πληρώνουμε, με κρατήσεις στο μισθό μας (π.χ. επίδομα αλληλεγγύης, άλλος επιπλέον φόρος), δεν είναι πλέον όλα δωρεάν (ή τουλάχιστον εντελώς δωρεάν, ιδιωτικά νοσοκομεία - εκπαιδευτήρια, διόδια) και όλα οδεύουν στο να ιδιωτικοποιηθούν.
Εντούτοις, είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν ακέραιοι οι φόροι, θα αυξάνουν οι άνεργοι λόγω του ότι αυτό τους εξυπηρετεί (και διότι δεν αξίζει και να δουλέψει κάποιος, "καλύτερα" να είναι αργός) και θα παραμείνουν οι "κηφήνες" - άρχοντες του αυτού συστήματος.

*Στις ΗΠΑ αυτό το ποσοστό είναι υποδιπλάσιο (φόρος εισοδήματος 10%, ο Φ.Π.Α. 0 έως 7,5%).