Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Αξιολόγηση στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!

Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ο όρος αξιολόγηση να φοβίζει. Φοβίζει κυρίως τους μικρούς και αδύναμους, αλλά όχι τους ακάματους. Πολλές φορές άνθρωποι της νέας γενιάς που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, που ενημερώνονται από ποικίλες πηγές, αναρωτιούνται γιατί η αξιολόγηση στην Ελλάδα προκαλεί φόβο και τρόμο στον αξιολογούμενο. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση, έγιναν συνώνυμα της τιμωρίας, ενώ πρέπει να είναι καλοπροαίρετες έννοιες.
Η αξιολόγηση είναι κατά κάποιο τρόπο το "γνώθεις εαυτόν" και ένας συνεπής υπάλληλος δεν πρέπει να την φοβάται. Η αξιολόγηση όταν είναι σκληρή και άδικη τότε στρέφεται εναντίον του αξιολογητή. Δεν νοείται κάποιοι υπάλληλοι να μην αποδίδουν, οπότε η διοικητική μονάδα να μην λειτουργεί σωστά και οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές να έχουν καλή αξιολόγηση! Αυτοί πρέπει πρώτοι να "πάρουν πόδι". Επίσης, ο αξιολογητής που βαθμολογεί αυστηρά, ελέγχεται για την ορθότητα της κρίσης του και αν βρεθεί πως έκανε λάθος τον "καρατομούν".
Είναι δηλαδή μια διαδικασία που θέλει υπευθυνότητα, διάκριση, σοβαρότητα, αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και στόχο έχει, όχι τόσο να πλήξει τον υπάλληλο, αλλά περισσότερο να τον κάνει καλύτερο και αποδοτικότερο. Δηλαδή δίνει θετικά κίνητρα. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι φανερά, τα γνωρίζει ο αξιολογούμενος πριν την αξιολόγηση και έτσι προετοιμάζεται για την αξιολόγηση. Πολλές μάλιστα φορές η αξιολόγηση είναι επιβράβευση και ηθική ανάταση για κάποιους.
Ας έλθουμε όμως και πάλι στην Ελλάδα των πολιτικών της αναίδειας και να δούμε τους τίτλους των ΜΜΕ σε σχέση με την αξιολόγηση:
- Ημερήσια online: "Δημόσιο: Αρχίζει η αξιολόγηση που φέρνει απολύσεις, κλείσιμο υπηρεσιών και κατάργηση θέσεων", πηγή:
- Έθνος: "Απολύσεις μετά από αξιολόγηση", πηγή:
- Ελευθεροτυπία: "«Αξιολόγηση» και μετά απόλυση...", πηγή:
Όπως διαπιστώνει και πάλι κάποιος στην Ελλάδα, η αξιολόγηση είναι ακόμη και σήμερα συνδεδεμένη άρρηκτα με την απόλυση. Όταν θέλουμε να απολύσουμε κόσμο κάνουμε αξιολόγηση! Άρα, τελικά ο Έλληνας πολίτης έχει πολύ καλό ένστικτο. Ξέρει ότι τον κυβερνούν απαίδευτοι, τους οποίους μάλιστα ψήφισε, γιατί χωρίς τέτοιο πολιτικό φίλο, τώρα πλέον απολύεσαι και παλιότερα δεν έπαιρνες την πολυπόθητη θεσούλα.
Κύριοι και κυρίες, αξιολόγηση χωρίς να φύγουν αυτοί οι πολιτικοί από την πολιτική σκηνή της χώρας, δεν μπορεί να γίνει. Οι πρώτοι που πρέπει να απολυθούν, είναι αυτοί που εισηγήθηκαν τέτοια αξιολόγηση, ενώ παράλληλα  βύθισαν οικονομικά την χώρα, γιατί η σωστή αξιολόγηση κρίνει πρωτίστως τον αξιολογητή και τον υψηλόβαθμο κάθε υπηρεσίας. Ο δε σκοπός και στόχος μιας αξιολόγησης, δεν είναι ποτέ η απόλυση. Τουναντίον, είναι η βελτίωση της απόδοσης μιας υπηρεσίας - οργανισμού και των υπαλλήλων της, με απώτερο σκοπό και στόχο την παραμονή του υπαλλήλου στην εργασία του και την αύξηση των αποδοχών του! 
Η αξιολόγηση, με τέτοιους συμπλεγματικούς πολιτικούς, είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα, όπως ήταν παλιότερα η δήθεν επανίδρυση του κράτους.