Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ο φόρος που ανέτρεψε το πολιτικό κατεστημένο της μεταπολίτευσης.


Κατά την διάρκεια της κρίσης και επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο γνωστός συνταγματολόγος (Βενιζέλος) επέβαλλε στον Ελληνικό λαό τον λεγόμενο αντισυνταγματικό φόρο "χαράτσι" με την ονομασία ΕΕΤΗΔΕ (και αργότερα επί ΝΔ ως ΕΝΦΙΑ).
 
Το κόμμα του και αυτός καταβυθίστηκε και από τα εκλογικά ποσοστά του 40% κατέπεσαν σχεδόν στο 4%. Ο κύριος λόγος ή αν θέλετε η αιχμή του δόρατος αυτής της πτώσης ήταν ο εν λόγω φόρος.
Κατόπιν η ΝΔ του Σαμαρά, που επέκρινε αυτόν τον φόρο ως αντιπολίτευση και κρίθηκε αντισυνταγματικός στα Ελληνικά δικαστήρια, διατήρησε τον φόρο αυτό μετονομάζοντας τον σε ΕΝΦΙΑ και ουσιαστικά έτσι προσπάθησε να "παραπλανήσει" δικαστικές αποφάσεις (αλλάζοντας το όνομα) και τον λαό (ότι είναι κάτι διαφορετικό, πιο ήπιο και δίκαιο).
 
Κρίθηκε ουσιαστικά και αυτός ο φόρος αντισυνταγματικός (στα δικαστήρια και στην συνείδηση των πολιτών) και ήταν η πρωτεύουσα και κύρια αιτία κατά πολλούς που το κόμμα της ΝΔ έχασε πανηγυρικά της εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις εκλογές δεν τον κατήργησε τον φόρο και μάλιστα αυτό ανακοινώθηκε από τον "πολύ" κ. Βαρουφάκη (υπουργό οικονομικών) από τον Φεβρουάριο. Η κα. Βαλαβάνη υφυπουργός οικονομικών τότε, μέλος παλαιότερα του κινήματος "δεν πληρώνω" και φυσικά στέλεχος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, κατόρθωσε να αξιώσει την πληρωμή του φόρου αυτού (που ας αντιπολίτευση πρότεινε να μην πληρωθεί) ως πατριωτικό καθήκον! Ουδεμία αντίδραση υπήρξε από κανέναν στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που συγκυβερνούσαν τότε. Ούτε δε ο "ακλόνητος" στις θέσεις του  κ. Λαφαζάνης, ούτε η "αγωνίστρια" του λαού κ. Κωνσταντοπούλου αντέδρασε.
 
Παράλληλα και παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με νομοθέτημα τους χάριζαν χρέη σε δύο-τρεις(2-3) εφοπλιστές (που φοροδιέφυγαν) ποσά της τάξης των 4-5 δις ευρώ! Δηλαδή ποσά που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν από το χαράτσι όλους τους πολίτες για δύο (2) έτη!
 
Αυτή είναι η ιστορία του φόρου γνωστού ως χαράτσι και αυτή η αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου και κυβερνήσεων που συμμετείχαν τα κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΟΣ-ΑΝΕΛ-ΔΗΜΑΡ, το οποίο κατεστημένο προτίμησε να βάλει σε περιπέτειες, ηθικά διλλήματα, εκλογές μια χώρα, αλλά και να οδηγήσει στην απώλεια της εξουσίας των ιδίων των κομμάτων που το υπηρετούσαν πιστά επί δεκαετίες, προκειμένου να ευνοηθούν μια χούφτα σε αριθμό πλούσιοι!